Kaip išsirinkti tinkamas LED paneles

LED panelės yra modernus ir išskirtinis vidaus apšvietimo pasirinkimas. Elegantiškos LED šviesos panelės puikiai integruojasi į lubas. Vienas didžiausių LED panelių privalumas - tai itin plokščias jų dizainas. LED panelių storis siekia vos 10mm. LED panelių gamyboje naudojami energiją tausojantys LED diodai, kas leidžia sutaupyti daug pinigų, o pats produktas atsiperka dar nepasibaigus jo garantiniam periodui - 2 - 5 metams. Lyginant su tradicinėmis edisono ar halogeno lemputėmis, LED panelės suvartoja 8-9 kartus mažiau elektros energijos. Dar viena savybė leidžianti LED paneles panaudoti įvairiose patalpose, tiek individualaus būsto, tiek biuro ar garažo, yra tai, kad galima pasirinkti jų švietimo spalvą. Apšviesti gyvenamąsias patalpas geriausiai tiks šilta spalva (3000 kelvinų). Jei norite LED paneles panaudoti darbo patalpų apšvietimui, arba namie norite, kad viskas būtų balčiau, geriausiai tiks dienos šviesos arba neutrali balta (4500 kelvinų), na o tokioms patalpoms kaip garažas ar sandėliukas galima naudoti ir šaltai baltą apšvietimo spalvą (6000 kelvinų).

Kaip apskaičiuoti LED panelių kiekį???

Paskutiniu metu vienas populiariausių apšvietimo sprendimų – LED panelės, kurios užduoda nemažai klausimų, ypač apie tai, kiek LED panelių įmontuoti ir kokio galingumo. Šiame straipsnyje pabandysime Jums padėti, paaiškindami kaip rinktis LED paneles.

Verta žinoti, kad šviesos ryškumas matuojamas liumenais, ant produkto pakuotės (LED lemputės, LED panelės ar kitų) arba produkto aprašyme ieškokite informacijos su trumpiniu lm, kas reiškia liumenai. Taip pat reikės išsimatuoti patalpos plotą (ilgis x plotis). Toliau seksiantys patarimai pritaikyti standartiniam lubų aukščiui 260 – 300 cm. Jei Jūsų patalpos lubų aukštis gerokai skiriasi (+-50 cm), tai jums šie paskaičiavimai gali netikti.

Ne visos patalpos reikalauja vienodo apšvietimo. Tokioms patalpos kaip vonios kambarys, ar virtuvė šviesos reikės daugiau, miegamasis ar svetainė, šviesos reikalauja mažiau. Patalpoms, kuriose reikia daug šviesos, skaičiuokite 500 liumenų vienam kvadratiniam metrui. Taigi jei virtuvė 6 kvadratų – jums reikės 6 x 500 = 3000 lm. Švietimo taškus patartina išdėlioti kaip įmanoma tolygiau. Geriau rinktis 4 LED paneles su 750 liumenų, nei vieną su 3000 liumenų. Jei įmontuosite 4 paneles, šviesa pasiskirstys po visą patalpą. Jei pasirinksite vieną LED panelę su 3000 liumenų - vieta, virš kurios jis bus sumontuotas, bus labiau apšviesta, o šonuose šviesos gali pritrūkti.

Lygiai tuo pačiu principu skaičiuojame ir apšvietimą svetainėje ar miegamajame, tik čia reikia rinktis - svetainėje 250-400 liumenų vienam kvadratiniam metrui, miegamajam užtenka ir 180-250 lm/m2. Pvz. jei jūsų svetainė 20 m2, gerą apšvietimą turėsite sumontavę 6000 liumenų sudarančias LED paneles. Čia geriau rinktis daugiau švietimo taškų nei mažiau, todėl geriau sumontuoti 6 LED paneles po 860 liumenų nei 2 po 2500.

 

LED panelės biurui, parduotuvei ar darbo patalpoms

LED panelės, kurių dydžiai 60x60cm arba 120x30cm dažniausiai montuojamos ARMSTRONG tipo lubose. Šias LED paneles taip pat galima nesunkiai padaryti virštinkinėmis, tai yra tiesiog primontuoti prie betono ar gipso lubų naudojant virštinkinį rėmelį.

Apskaičiuojant LED panelių kiekį biuro parduotuvės ar darbo patalpoms patartina vienam kvadratiniam metrui skaičiuoti apie 800lm. Pavyzdžiui: patalpa 40m2 - 2,80cm aukščio. 40 x 800=32000. LED panelių, kurių parametrai 40W-4000lm jums reikės 8 vnt. Galvojant, kad darbo patalpose šviesos per daug nebus rekomenduojame apvalinti į didesnę pusę.

Renkantis šviesos spalvą patariame rinktis neutralią dienos šviesą (4000-4500K), nes šiltai balta (2700K-3200K) ilgai dirbant vargina, o šaltai balta sukuria nejaukią ligoninės atmosferą.