Kaip pasirinkti LED maitinimo šaltinį

 

LED maitinimo šaltinis arba dar kitaip vadinamas LED transformatorius - tai prietaisas, kuris 220V įtampą paverčia į 5V, 12V, 24V voltus, kurie yra reikalingi LED juostai.

Visų pirma reikėtų įsitikinti kokia įtampa reikalinga LED juostai 12V ar 24V. Kiekviena LED juosta turi būti pažymėta kiek vatų (W) suvartoja 1 metras LED juostos. Dažniausiai pasitaikantis diapazonas nuo 4,8W iki 30W. Būna silpnesnių ar stipresnių, bet tai labai reti atvejai. Tada sudauginame vatus viename metre su metrų kiekiu, kuris yra naudojamas ir prie gauto rezultato pridedama 20% atsargos, galima ir daugiau pridėti atsargos - nepakenks. 

Pavyzdys: naudojame 5 metus LED juostos kurios galingumas 12W/m. 5m x 12W/m=60W, 60W + 20%=72W. Tai reiškia, kad mums reikalingas 72W LED maitinimo šaltinis. Lygiai tokio dydžio (72W) maitinimo šaltinio greičiausiai nerasite, tad renkamės artimiausią didesnį dydį - 75W, 80W, 100W ar didesnį. Nesvarbus kokį maitinimo šaltinį pasirinkite, vis vien elektros bus suvartojama tiek kiek reikia LED juostai. 

Svarbiausias veiksnys, kuris lemia LED maitinimo šaltinio tarnavimo laiką yra temperatūra. Todėl rekomenduojame LED maitinimo šaltinį dėti tokioje vietoje, kur jis gautų kuo daugiau aušinimo. Jie maitinimo šaltinis turi aušinimo skylutes - jokiu būdu neguldykite jo aušinimo skylutėmis į apačią. Taip pat nedėkite maitinimo šaltinio tokioje vietoje, kur jis būtų apgaubtas vatos, ar kitos medžiagos, kuri trukdytu maitinimo šaltiniui aušintis. Jei dedate maitinimo šaltinį lubose ant gipso kartono - dėkite jį ant metalinio profilio, kuris padės LED maitinimo šaltiniui papildomai aušintis.

Kokia IP klasė reikalinga?

ip20.png

 IP20 klasės - visiškai neapsaugoti nuo drėgmės. Tai pigiausi LED maitinimo šaltiniai. Juos galite naudoti visur kur nėra drėgmės, tik patartina bent kartą į metus išsiurbti dulkes. Ardyti maitinimo šaltinio tam nereikia, užteks tiesiog pereiti su siurbliu per paviršių.

IP40 - taip žymimi LED maitinimo šaltiniai kurie yra plastikiniame korpuse, jie naudojami virtuvės, vonios zonoje, ten kur nėra tiesioginės drėgmės.

 

IP65-IP67 tai LED transformatoriai, kurie yra skirti drėgnoms patalpoms arba naudojami lauko sąlygomis. Šie maitinimo šaltiniai būna metaliniai arba aplieti plastiku.

 

LED maitinimo šaltinio reguliavimas

Tam, kad LED maitinimo šaltinis galėtų būti reguliuojamas, turi būti techninėse charakteristikose pažymėta (dimmable). Atkreipkite dėmesį koks reguliavimo būdas nurodytas 0-10, Triac ar DALI. Pagal šį nurodymą pasirinksite reguliatorių liaudyje vadinamą dimeriu. Reguliuojami LED maitinimo šaltiniai yra visad brangesni už nereguliuojamus.

Rankinis reguliavimas

 

Paprastas IP20 klasės LED maitinimo šaltinis gali būti reguliuojamas rankiniu būdu. Rankiniam reguliavimui yra skirtas nedidelis ratukas esantis toje kontaktų pusėje, kur yra 12Var 24V išėjimas, jis atrodo taip:

Gamykliškai maitinimo šaltinis būna nustatytas taip, kad išėjimas būtų 12V arba 24V, bet sukant ratuką pagal arba prieš laikrodžio rodyklę galima įtampą didinti arba mažinti. Mažinant įtampą mažėja šviesos ryškumas, didinant didėja. Mažinant įtampą niko blogos nepadarysite, tiesiog sumažės šviesos ryškumas.

ATSARGIAI!!! Įtampą galima ir padidinti ir vietoje 12V gauti 13V, arba vietoje 24V gauti 25V ar daugiau. Padidinę įtampą galite sudeginti LED juostą ir ji nebešvies. Todėl padidinus įtampą rekomenduojama kuo greičiau grįžti atgal prie 12V ar 24V. Prieš sukant ratuką pažymėkite gamyklišką poziciją arba pamatuokite su testeriu kokia įtampa išeina.

Rankinio reguliavimo funkciją turi ne visi LED maitinimo šaltiniai, todėl jei ji reikalinga klauskite pardavėjo ar ši funkcija yra.

Norint reguliuoti LED juostą, tarp maitinimo šaltinio ir LED juostos visad galima naudoti LED reguliatorių, kuris įtampą sumažins iki norimos, bet per daug neužkels.